Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

"...η πραγματική απελευθέρωση της γυναίκας είναι δυνατή μόνο μέσω του κομμουνισμού"

"...Πρέπει να ξεκαθαριστεί ριζικά το ζήτημα της αδιάσπαστης σύνδεσης που υπάρχει ανάμεσα στην κατάσταση της γυναίκας, ως ανθρώπου και μέλους της κοινωνίας, και στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Έτσι θα ξεχωρίσουμε για καλά από το αστικό κίνημα για τη «χειραφέτηση της γυναίκας»". *
 
Ολοήμερη δράση από τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, αποφασίστηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.**


8 Μάρτη: Τιμάμε τις εργαζόμενες και τους αγώνες τους**

Η 8η Μάρτη αποτελεί μέρα τιμής για τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών και παράλληλα αφορμή για κάλεσμα στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη, να πάρουν θέση στον αγώνα, να οργανώσουν την πάλη τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της ανισοτιμίας. Ο αγωνιστικός εορτασμός της επετείου είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος, όπως και του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών.


Φέτος, η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας βρίσκει τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, τις φτωχές αγρότισσες, τις συνταξιούχους, τις νέες των λαϊκών οικογενειών, τις μετανάστριες να παλεύουν με την ανεργία και τα εκρηκτικά ποσοστά της, με τη φτώχεια που απειλεί τις ίδιες και τις οικογένειές τους, με την επίθεση στα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. 

Ο εορτασμός της επετείου πρέπει να γίνει αφορμή για να οργανωθούν κινητοποιήσεις με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα των γυναικών και των οικογενειών τους. Να γίνει ευκαιρία για να αναπτυχθεί συζήτηση και προβληματισμός για την ανάγκη να πάρουν οι γυναίκες μέρος στους ταξικούς αγώνες.


Σε αυτό το στόχο συμβάλλουν οι πολύμορφες πρωτοβουλίες και η δράση που αναπτύσσει η Κοινωνική Συμμαχία. Με τις εξορμήσεις, τις συσκέψεις και τις εκδηλώσεις των σωματείων, των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ, με τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις, το μήνυμα των αγώνων της εργατικής τάξης και των γυναικών που ανήκουν σε αυτή, εκεί που χρειάζεται: 

Στις γυναίκες του μεροκάματου, που ζουν καθημερινά την απληρωσιά, το φόβο της απόλυσης και τις ανεργίας. 

Στις φτωχές αγρότισσες που βλέπουν τον κόπο τους να μεγαλώνει και παρ' όλα αυτά να μην μπορεί να θρέψει τις οικογένειές τους. 

Στις γυναίκες των μικρομάγαζων, που παλεύουν να επιβιώσουν δίπλα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. 

Στις νέες μητέρες που τις εκβιάζουν να γεννήσουν σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που γεννούσαν οι γιαγιάδες τους, αν θέλουν να πάρουν το επίδομα τοκετού. 

Στις άνεργες που τους προτείνουν, αντί για δουλειά με δικαιώματα, θέσεις «μαθητείας» και «πρακτικής άσκησης» με μισθό ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα.


Η δράση μπροστά στην 8η Μάρτη μπορεί να γίνει κάλεσμα οργάνωσης για τις γυναίκες αυτές, αφετηρία για να ανέβει η συμμετοχή τους στο κίνημα και την πάλη. 
Να αφήσει παρακαταθήκη το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, την ενίσχυση των σωματείων, των συλλόγων και των ομάδων γυναικών της ΟΓΕ, τη συστράτευση των αυτοαπασχολούμενων γυναικών με την ΠΑΣΕΒΕ, των φτωχών αγροτισσών με την ΠΑΣΥ, τη δράση των σπουδαστριών στο πλευρό του ΜΑΣ.

Ήδη, μπροστά στην 8η Μάρτη έχουν προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων, αλλά και περιοδείες από Συλλόγους Γυναικών - μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας - σε όλη τη χώρα αλλά και από εργατικά συνδικάτα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Μπορούμε να νικήσουμε, αρκεί να σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στα μονοπώλια και τις ενώσεις τους, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το ΔΝΤ, να πούμε έξω από τις λυκοσυμμαχίες, με μονομερή διαγραφή του χρέους, να πάρει τα εργαλεία της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια του ο λαός.

Χρειάζεται να ξεμπερδέψουμε από αυτούς που σήμερα μας αφήνουν χωρίς δουλειά, χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση, χωρίς ψωμί στο τραπέζι, χωρίς γιατρούς και φάρμακα, χωρίς σχολειά για τα παιδιά μας, χωρίς προοπτική για τις νέες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών. Να ξεμπερδέψουμε από τους κεφαλαιοκράτες.
(...) Δεν είμαστε μόνες μας. Έχουμε την Κοινωνική Συμμαχία, τις δυνάμεις αντίστασης, αντεπίθεσης και ταξικής σύγκρουσης που εντάσσονται στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ και δίνουν καθημερινά τη μάχη κόντρα στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές.

 Έχουμε τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, έκφραση της Κοινωνικής Συμμαχίας. Εκεί χρειάζεται να συναντηθούμε και να παλέψουμε ώστε να δυναμώσει κάτω στις γειτονιές η συμμαχία του λαού με τη συμμετοχή και τη δράση μας στα εργατικά Σωματεία μας, στους Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ, στους αγροτικούς συλλόγους της ΠΑΣΥ, στις Επιτροπές Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων της ΠΑΣΕΒΕ και των σπουδαστών του ΜΑΣ».

*8η ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΤΟΥ  ΛΑΟΥ
** Από 902.gr
***Ριζοσπάστης,  "8 Μάρτη..."  Κυριακή 3 Μάρτη 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου