Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

"Το πατριωτικό καθήκον" τους, ο αφανισμός των εργαζομένων.


Ο Samuel Johnson είπε: Ο πατριωτισμός είναι
το τελευταίο καταφύγιο του καθάρματος*

"Ολοένα και πιο έντονες γίνονται οι φωνές από τα αστικά επιτελεία που προεξοφλούν το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων και το πέρασμα στη «νέα εποχή» των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Με αφορμή τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., δεν προσπαθούν μόνο να καλλιεργήσουν προσμονή και αυταπάτες στο λαό, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει δήθεν προς όφελός του, αλλά επιπλέον, επιχειρούν με ανελέητη προπαγάνδα να πείσουν ότι η αναμόρφωση στο πολιτικό σκηνικό, με τις κυβερνήσεις συνεργασίας, συνιστά «πρόοδο» που δρα εξυγιαντικά για το αστικό σύστημα στο όνομα δήθεν της «κάθαρσης» από το διεφθαρμένο σύστημα των μονοκομματικών κυβερνήσεων.

Κρύβουν ότι η συγκυβέρνηση, τώρα και στο μέλλον, αποτελεί επιλογή της αστικής τάξης, με στόχο πιο αποτελεσματικά, να προωθείται η πολιτική που απαντάει στα δικά της συμφέροντα επειδή βρίσκει εμπόδια στην πάλη του λαϊκού κινήματος.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο το κεφάλαιο εντός και εκτός Ελλάδας, επέβαλε την κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον τραπεζίτη Παπαδήμο. Ήταν τέτοιο το ζόρι τους να διαχειριστούν τις λαϊκές αντιδράσεις, την οργανωμένη ταξική πάλη και τους μαζικούς εργατικούς αγώνες, που αναπτύσσονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης της κρίσης, που η πιο επιθετική συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων ήταν μονόδρομος για την πολιτική τους.

Η κρίση είναι βαθιά και οι δυσκολίες στη διαχείρισή της, προς όφελος της πλουτοκρατίας, με δεδομένους και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε διαφορετικές μερίδες της για τη χασούρα, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, κάτω από το βάρος των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και την πίεση που ασκεί ο λαϊκός παράγοντας.

Ωστόσο, είναι δεδομένο, ούτε αυτή η κυβέρνηση, ούτε καμιά από τις επόμενες θα καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματα και τα χρέη, ούτε θα μπορέσει να καθηλώσει το εργατικό λαϊκό κίνημα. Οι νομοτέλειες της καπιταλιστικής κρίσης ξεπερνούν τις διαθέσεις και τις προθέσεις των διαχειριστών της, ενώ και η ταξική πάλη δεν μπαίνει στο γύψο με διοικητικές αποφάσεις και τις προσδοκίες όσων θέλουν το λαό στη γωνιά, ενεργό συμμέτοχο ή παθητικό θεατή στη σφαγή του.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη σαπίλα του αστικού συστήματος, το οποίο μέχρι και χτες, υπερτόνιζε τις δήθεν διαφορές ανάμεσα στα κόμματα πυλώνες του, για να δικαιολογεί την ψευτοαντιπολίτευση της ΝΔ, ενώ σήμερα οδηγεί σε συγκυβέρνηση τις αστικές δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας την ενιαία στρατηγική τους ενάντια στο λαό και υπέρ του κεφαλαίου.

Η λαϊκή πάλη, τους αναγκάζει να αναζητούν τρόπους να την ενσωματώσουν για να μη ριζοσπαστικοποιηθεί σε βαθμό που θα τους ανατρέψει. Γι' αυτό μιλάνε για συγκυβερνήσεις από τώρα και στο εξής.

Γι' αυτό «σηκώνουν» κόμματα και δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που επαγγέλλονται «προοδευτικές» κυβερνήσεις με την ίδια αστική διαχείριση. Γι' αυτό εμφανίζουν εκ νέου σενάρια για συγκρότηση πόλων, όπως αυτός της κεντροαριστεράς, για τον οποίο μίλησε ξανά τις προάλλες ο Χ. Καστανίδης. Παίζουν παιχνίδια στην πλάτη του λαού γιατί θέλουν να τον εγκλωβίσουν στη διαχείριση..."**

Είναι ολοφάνερο ότι τη μόνη αντιπολίτευση που μπορούν και ξέρουν να κάνουν οι ηγεσίες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου, είναι απέναντι στο λαό και τα συμφέροντά του. Οι μάσκες έπεσαν και τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό πρόσωπο της βάρβαρης πολιτικής που υπερασπίζονται. Κάθε μέρα συμμετοχής στη συγκυβέρνηση θα το δείχνει πιο καθαρά, όσο κουρνιαχτό και αν σηκώνουν, όση στάχτη και αν ρίχνουν στα μάτια σ' εκείνους - τους εργαζόμενους, τους λαϊκούς ανθρώπους - που ακόμα τους ακολουθούν.

Τα λαϊκά στρώματα που ακολούθησαν μέχρι τώρα τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι ώρα να τα εγκαταλείψουν οριστικά. Να γίνει η αγανάκτηση οργανωμένη ταξική πάλη. Να μη μείνει λαϊκός άνθρωπος έξω από το σωματείο του, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις του λαϊκού κινήματος. Γιαυτό η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι προϋπόθεση, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του.

* Από την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ "Σταυροί στο Μέτωπο"
**Από Ριζοσπάστη: Η άποψή μας "Σενάρια σε βάρος του λαού"

Παρίσι 17 Νοέμβρη: Μαζί με τον ελληνικό λαό
ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου