Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Όλη η Ελλάδα στην πράξη, όχι στα λόγια, είναι άμεση ανάγκη, να γίνει μια Χαλυβουργία.



...Στον όγδοο μήνα της, είναι η ελπίδα μου
Σχεδόν το βρέφος γύρω περπατά
καθώς εσύ κουρνιάζεις.

Εδώ στη γιορτή του πόνου
Ντύνομαι, να μην κρυώνω, του Ουλιάνωφ το μειδίαμα.
Σαντάλια του Χριστού, φορώ στα πόδια μου.
Πραίτορες, βράχοι πάνω μου σωρό
μα 'γω θα αναστηθώ


Νέες απολύσεις ανακοίνωσε η εργοδοσία. 1

«Αντέχουμε, βαστάμε, συνεχίζουμε και είμαστε όλοι απολυμένοι»
, αυτή ήταν η ξεκάθαρη απάντηση που έστειλαν χτες οι απεργοί χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, στην αδίστακτη εργοδοσία του Μάνεση, που χτες προχώρησε σε νέες απολύσεις (είχαν γίνει γνωστές 11 μέχρι χτες αργά το απόγευμα)....

...Η (προ)χτεσινή ανακοίνωση των νέων απολύσεων ήρθε να συμπληρώσει την ξεδιάντροπη στήριξη που παρείχε στον Μάνεση η κυβέρνηση το αμέσως προηγούμενο βράδυ στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με το σωματείο. Ο υπουργός, σαν μεσάζοντας του εργοδότη, αναπαρήγαγε τους εκβιασμούς για κλείσιμο του εργοστασίου, όταν η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες του έδωσε άδεια για να λειτουργήσει δικό του λιμάνι, στηρίζοντας τα σχέδιά του για αναβάθμισή του ρόλου της εταιρείας.
Οι χαλυβουργοί ξεκαθάρισαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους...»


Τετράδια, για τα παιδιά τους, παρέδωσαν στους απεργούς,
οι μικροί μαθητές που τους επισκέφτηκαν

Συγκινητική αλληλεγγύη

«Όσο αδίστακτη συνεχίζει η εργοδοσία τόσο πιο δυνατή εκφράζεται η αλληλεγγύη στον περήφανο αγώνα των Χαλυβουργών ανανεώνοντας συνεχώς τη δύναμη για να συνεχίσουν...» ΕΔΩ

Κι όμως, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, αυτή η σημαντική και πολύμορφη αλληλεγγύη του λαού προς τους Χαλυβουργούς, που τους έδωσε την δυνατότητα να αντέξουν μέχρι σήμερα, τις κάθε λογής επιθέσεις, εργοδοσίας - κυβέρνησης μαύρου μετώπου, δεν αρκεί πλέον. Ο αγώνας των Χαλυβουργών, ήδη έχει γράψει ιστορία στο εργατικό κίνημα της χώρας.

Το καθοριστικό όμως ζήτημα είναι η έκβαση αυτού του αγώνα. Ο αγώνας των Χαλυβουργών, οι περιστάσεις το απαιτούν, πρέπει να έχει νικηφόρα κατάληξη. Αλλά μόνοι τους, οι ηρωικοί εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας, δεν μπορούν να υπερισχύσουν της εργοδοσίας, γιατί πλέον απέναντί τους, βρίσκεται, εν δράση, σύσσωμη (εγχώρια και "εταιρική") η τάξη των σφετεριστών του κοινωνικού πλούτου.

Ο αγώνας των χαλυβουργών - αγώνας για λογαριασμό όλης της εργατικής τάξης - θα έχει αποτέλεσμα, μόνο αν η αστική τάξη βρεθεί αντιμέτωπη με την τάξη των εργατών. Αυτή, είναι η κατεπείγουσα προτεραιότητα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους. Oι Χαλυβουργοί δείχνουν με το παράδειγμά του, τον δρόμο που πρέπει να πορευτούν οι εργαζόμενοι της χώρας, και δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά μόνο η ευθεία αντιπαράθεση με την τάξη των εκμεταλλευτών.

Άνεργοι στην ουρά

Τι άλλο, μπορεί να περιμένει κανείς, να γίνει;

Ανεργία

Νέα αύξηση, από τα ήδη εφιαλτικά υψηλά επίπεδα που βρισκόταν τον περασμένο Νοέμβριο, σημείωσε η ανεργία στη χώρα μας που εκτοξεύθηκε σε ιστορικό ρεκόρ.

«Ένα νέο θλιβερό ρεκόρ έσπασε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα για το μήνα Δεκέμβριο, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς για πρώτη φορά ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός της χώρας ήταν περισσότερος από τον πληθυσμό που εργάζεται, κάτι που οι ειδικοί ονομάζουν «κραχ ανεργίας». ΕΔΩ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό της ανεργίας, κατά τον Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε σε 21,%, έναντι 14,8% το Δεκέμβριο του 2010 και 20,9% το Νοέμβριο του 2011.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβριο του 2011, ανήλθε σε 3.899.319 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.033.507 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.424.562 άτομα.

Οι απασχολούμενοι (έτσι χαρακτηρίζουν τους εργαζόμενους) μειώθηκαν κατά 334.445 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (μείωση 7,9%) και κατά 1.950 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 (μείωση 0,05%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 299.862 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 40,9%) και κατά 3.920 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 (αύξηση 0,38%).

Εφιαλτικά είναι τα ποσοστά στη νεότερη ηλικιακή πυραμίδα, καθώς 1 στους 2 νέους ηλικίας έως 24 ετών ήταν άνεργος τον Δεκέμβριο του 2011 (ποσοστό 51,1%). Το ποσοστό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο προ τριών ετών.

Ως προς την γεωγραφική κατανομή, τα αρνητικά πρωτεία εξακολουθεί να κατέχει η «περιφέρεια» Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύεται στο 24,5%. ΕΔΩ

«Αδύναμη» η αναλογία 1

«..H αναλογία συνταξιούχων και ασφαλισμένων στο IKA θα παραμείνει, παρά τα μέτρα, χαμηλή: Από 0,41 που ήταν το 2010 (2.477.541 ασφαλισμένοι και 1.024.735 συνταξιούχοι) θα διαμορφωθεί το 2060 σε 0,77 (2.553.008 ασφαλισμένοι για 1.977.682 συνταξιούχους)...».

«...Στην Αττική η αναλογία κλειστών καταστημάτων προς ανοικτά είναι 25,6%, δηλαδή έχουν βάλει λουκέτο 2.374 επιχειρήσεις σε σύνολο 9.275 επιχειρήσεων, ενώ στον Πειραιά καταγράφεται η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση λουκέτων..Δηλαδή» όπως επισημαίνεται στη νέα έρευνα καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων, «μπορεί να γίνει λόγος για επιδημία λουκέτων στην αγορά η οποία συνεχίζεται και αυξάνεται ως μεταδοτική ασθένεια». ΕΔΩ

Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τη δυνατότητα να προχωρούν σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ καθώς και των τραπεζικών τους καταθέσεων έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου και να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. ΕΔΩ

Κούρεμα - κόντρα ξύρισμα.

"Πρόκληση και ντροπή"

Δίνοντας άμεση και πληρωμένη απάντηση στο νέο παραλήρημα Βενιζέλου στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου είπε ότι σήμερα «η λαϊκή οικογένεια έχει χρεοκοπήσει. Μέχρι και το επίδομα ανεργίας το συρρικνώνετε, είστε ανελέητοι για να μπουκώσετε με δισ. τις τράπεζες. Οταν λεηλατείτε τα ασφαλιστικά Ταμεία και συρρικνώνετε τις συντάξεις, είναι για να τα ακουμπήσετε στις τράπεζες και μας κατηγορείτε ότι παρεμποδίζουμε να σταθεί στα πόδια της η χώρα! Εσείς κόβετε τα πόδια των εργαζομένων! Και βγαίνετε και από πάνω! Πρόκληση και ντροπή. Δε διστάζετε σε τίποτα. Σας έχουν απομείνει μόνο οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία.

Λύση είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και η διαγραφή του χρέους. Να σας βάλει εσάς και την πολιτική σας ο λαός στην γωνία. Να θυμάστε ότι ο λαός δεν έχει πει την τελευταία λέξη και δεν έχει δείξει τη δύναμή του. Θα τη γευτείτε πολύ γρήγορα». 2

Τι άλλο, επί τέλους, περιμένουν να γίνει, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι γυναίκες, οι μικροί επαγγελματίες, οι φοιτητές, για να κατανοήσουν, ότι η αστική τάξη, για να σωθεί (αν υπάρχουν πλέον περιθώρια γι αυτό) είναι υποχρεωμένη να καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις (δηλαδή, ανθρώπους και μέσα παραγωγής); Σε τι, μπορεί ακόμα να ελπίζουν οι εργαζόμενοι; Τι μπορεί να φοβούνται; Μέχρι που μπορεί να μας φτάσει η λογική που λέει: "το μη χείρον βέλτιστον" και μέχρι πότε, αυτή η λογική, που προκύπτει απ΄αυτή την βαρύγδουπη ανοησία, θα σκιάζει την ψυχή ενός ιστορικού λαού; Το μόνο σίγουρο είναι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ότι ο κάθ' ένας από μας, ξεχωριστά, θα περιμένει νάρθει η ώρα του.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο μια γενική απεργία διαρκείας, έχοντας τιμητικά επικεφαλής, φάρο φωτεινό, τους ηρωικούς Χαλυβουργούς, μπορεί να αντιστρέψει την σχεδιασμένη πορεία εξαθλίωσης και αφανισμού του Ελληνικού λαού, να καθορίσει προς το συμφέρον του λαού τις εξελίξεις. Ο λαός, αντί να παρακολουθεί τα καμώματα και τους βερμπαλισμούς του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης - που μόνο σκοπό έχει, κερδίζοντας χρόνο να τον εξουθενώσει - οργανωμένα, κινηματικά και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων ώστε να επιβάλλει και να ορίσει άμεσα την προκήρυξη των εκλογών.

Όλη η Ελλάδα στην πράξη, όχι στα λόγια, είναι άμεση ανάγκη, να γίνει μια Χαλυβουργία.

1 "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" 26/1/2011 "Mείωση συνταξιοδοτούμενων από το 2014"
2 "Νέος μποναμάς στις τράπεζες" ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Aκριβώς!
    Στην πράξη, όλοι οι κλάδοι στο δρόμο των Χαλυβουργών!
    Ασυμβίβαστα και μαχητικά μέχρι τέλους!
    Η Ελπίδα μας βρίσκεται σε αυτή τη μορφή του ΑΓΩΝΑ που πραγματικά τους τρομάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φίλε Ευρυτάνα. Με την ευκαιρία θέλω να σου πω, ότι η γεμάτη ευαισθησία και ποιητικότητα, προσπάθεια σου, αξίζει κάθε έπαινο. Να είσαι γερός και δυνατός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή