Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

To Χρήμα ως Κέρδος (Μέρος 10o)


Η εποχή των τεράτων

Κι έτσι, από την εποχή των αποικιακών δεινοσαύρων, φτάσαμε “στην εποχή των τεράτων”, που δεν είναι άλλη, από την σύγχρονη εποχή του χρηματιστικού κεφαλαίου, όπου η τράπεζα από την αρχική, βασική της λειτουργία, ως μεσολαβητής πληρωμών γίνεται βιομήχανος κεφαλαιοκράτης.

Τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα σημειώνεται η στροφή “από τον παλιό στον καινούργιο καπιταλισμό, από την κυριαρχία του κεφαλαίου γενικά στην κυριαρχία του χρηματιστικού κεφαλαίου”. Στο “Ιμπεριαλισμό”*, που γράφτηκε το πρώτο μισό του 1916, ο Β. Ι. Λένιν αποκαλύπτει την οικονομική και πολιτική ουσία του ιμπεριαλισμού, του νέου σταδίου ανάπτυξης του καπιταλισμού. Ο Β. Ι. Λένιν σ’ αυτό το σημαντικό έργο, προβάλει συνοπτικά τα συμπεράσματα του από την ανάπτυξη του καπιταλισμού μετά τα πρώτα πενήντα χρόνια από την έκδοση του πρώτου τόμου του “Κεφαλαίου” του Μαρξ.

H εξέλιξη του εμπορευματικού τρόπου παραγωγής και ανταλλαγής, δικαιώνει τον Μαρξ, ο οποίος είχε αποδείξει ότι ο ελεύθερος συναγωνισμός θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη συγκέντρωση της παραγωγής και τη δημιουργία του μονοπωλίου.

«…όταν ο Μαρξ έγραφε το «Κεφάλαιό» του, λέει ο Λένιν, η πλειοψηφία των οικονομολόγων θεωρούσε τον ελεύθερο συναγωνισμό «φυσικό νόμο». Η επίσημη επιστήμη προσπάθησε με τη συνωμοσία της σιωπής να σκοτώσει το έργο του Μαρξ, (κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια) που απόδειχνε με τη θεωρητική και ιστορική ανάλυση του καπιταλισμού ότι ο ελεύθερος συναγωνισμός γεννάει τη συγκέντρωση της παραγωγής, αυτή όμως η συγκέντρωση σε μια ορισμένη βαθμίδα ανάπτυξης της οδηγεί στο μονοπώλιο. Τώρα το μονοπώλιο είναι γεγονός.

Οι οικονομολόγοι γράφουν βουνά από βιβλία, όπου περιγράφουν τις διάφορες εκδηλώσεις του μονοπωλίου και συνεχίζουν εν χορώ να δηλώνουν ότι «ο μαρξισμός έχει αναιρεθεί». Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα πράγματα, όπως λέει μια αγγλική παροιμία, και θες δε θες, είσαι υποχρεωμένος να τα υπολογίζεις… η γέννηση του μονοπωλίου από την συγκέντρωση της παραγωγής γενικά αποτελεί γενικό και βασικό νόμο του σύγχρονου σταδίου ανάπτυξης του καπιταλισμού… (από το ίδιο, σελ. 17)…

Δηλαδή, του ιμπεριαλισμού, που εκφράζει τη μετάβαση από την πλήρη ελευθερία του συναγωνισμού προς την πλήρη κοινωνικοποίηση της παραγωγής.

Το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια πρόοδος στην κοινωνικοποίηση της παραγωγής. Ανάμεσα στ’ άλλα κοινωνικοποιείται και το προτσές των τεχνικών εφευρέσεων και τελειοποιήσεων… Η παραγωγή γίνεται κοινωνική, η ιδιοποίηση όμως μένει ατομική. Τα κοινωνικά μέσα παραγωγής μένουν ατομική ιδιοχτησία ενός μικρού αριθμού προσώπων. Τα γενικά πλαίσια του τυπικά αναγνωρισμένου ελεύθερου συναγωνισμού παραμένουν, και η πίεση των λίγων μονοπωλητών στον υπόλοιπο πληθυσμό γίνεται εκατό φορές πιο βαριά, πιο αισθητή και πιο αβάσταχτη. (από το ίδιο, σελ. 22)…

Η σχέση κυριαρχίας και η βία που συνεπάγεται – αυτό είναι χαρακτηριστικό της «νεότατης φάσης στην ανάπτυξη του καπιταλισμού». Αυτό έπρεπε αναπόφευκτα να προκύψει και πρόκυψε από την δημιουργία των παντοδύναμων οικονομικών μονοπωλίων…(από το ίδιο σελ. 24)

…Το μονοπώλιο είναι η τελευταία λέξη της «νεότατης φάσης ανάπτυξης του καπιταλισμού». Οι παραστάσεις μας όμως για την πραγματική δύναμη και σημασία των σύγχρονων μονοπωλίων θα ήταν ανεπαρκής, ατελείς και μειωμένες, αν δεν παίρναμε υπόψη το ρόλο των τραπεζών» (από το Ίδιο, σελ. 27)

Συνεχίζεται…

* Β. Ι. Λένιν,Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού” εκδ. ΣΕ, Αθήνα 1975

4 σχόλια:

  1. Μέχρι το 8ο μέρος αριθμείς με λατινικούς χαρακτήρες μετά το 9ο και το 10ο με αραβικούς.
    Η αλλαγή του συμβολισμού επισημαίνει κάτι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτε άλλο, παρά μόνο το ότι με τους αραβικούς χαρακτήρες, γίνεται πιο εύκολο το μέτρημα.

    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε μέρα που περνάει, τόσο και πιο πολύ επιβεβαιώνεται η ταξική ανάλυση του απερχόμενου καπιταλιστικού συστήματος από τους Μάρξ - Λένιν, έστω κι αν πέρασαν ... 100 χρόνια, έστω κι αν, τότε, ήταν άγνωστο το σημερινό επίπεδο που έφτασε η τεχνολογία !

    Καλημέρα, Καλή Βδομάδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η Τεχνολογία τρέχει με έτη φωτός,μπροστά με άλματα

    ο Άνθρωπος μένει πίσω Μουλαρωμένος*στις αγκυλώσεις των παρελθόντων αιώνων του σκοταδισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή